Quantcast
Channel: SpanjeSpecials | SpanjeVandaag
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1671

Hebben de Spanjaarden echt zoveel meer feest- en vrije werkdagen dan de Nederlanders en Belgen?

$
0
0
Dit artikel is geschreven door en geplaatst op SpanjeVandaag.com.

MADRID – Nederlanders en Belgen (en de meeste Europeanen) denken weleens dat de Spanjaarden altijd vrij lijken te hebben. Het klopt dat de Spanjaarden feestdagen hebben maar is dat echt zoveel meer dan in bijvoorbeeld Nederland of België? We hebben de verschillende officiële feest- en vrije werkdagen op een rijtje gezet waaruit geconcludeerd kan worden dat men in Spanje net zoveel vrije werkdagen heeft als in Nederland en België.

Toch zijn er veel verschillen en moet men rekening houden met de regionale en vaak ook nog lokale feestdagen in Spanje waardoor het aantal daadwerkelijke vrije werkdagen meer kan zijn. Hieronder een overzicht van de vrije/feestdagen in Spanje, Nederland en België.

Spanje

Spanje telt 12 officiële feestdagen waarvan er 10 voor iedereen in het land gelden en waarvan 8 vrije werkdagen zijn omdat er drie in een weekend vallen. Naast de nationale feestdagen hebben alle deelstaten van Spanje ook nog hun eigen autonome feestdagen en zijn er nog vaak ook lokale feestdagen die we uiteraard niet allemaal in deze lijst kunnen opnemen.

De Spanjaarden beginnen het jaar 2018 goed met een vrije dag op maandag 1 januari, iets wat overal hetzelfde is, dus ook in Nederland en België. Op zaterdag 6 januari is het Driekoningen wat officieel in Spanje “Epifanía del Señor” heet en een feestdag is maar in 2018 is dit een zaterdag dus voor veel Spanjaarden geen vrije werkdag. De eerstvolgende vrije dagen zijn met Pasen oftewel de bekende Semana Santa met de Goede Vrijdag op 30 maart en dan Pasen op zaterdag 31 maart en zondag 1 april, voor de meeste mensen geen vrije dagen dus want deze vallen al in een weekend. Sommige regio’s van het land hebben op maandag 2 april ook vrij.

Na Pasen moet men tot dinsdag 1 mei, de dag van de arbeid, wachten voor de volgende vrije dag. De eerstvolgende nationale feestdag is dan op woensdag 15 augustus, de “Asunción de la Virgen”, midden in de zomer wanneer veel Spanjaarden al vakantie hebben opgenomen.

Na de zomer is de eerste landelijke feestdag pas weer op 12 oktober, de “Fiesta Nacional de España” of “Día de la Hispanidad” en daarna op 1 november “Todos los Santos”. Dan volgt de maand met de meeste feestdagen in Spanje, 6 december “Día de la Constitución”, 8 december “Inmaculada Concepción” en uiteraard kerstmis op 25 december wat dit jaar ook op een zondag valt. Spanje viert officieel geen tweede kerstdag zoals in Nederland en België maar sommige deelstaten in Spanje hebben wel een regionale feestdag.

Zoals al eerder vermeld hebben de deelstaten in Spanje ook nog hun regionale feestdagen. Inwoners van Catalonië hebben op 24 juni (dit jaar op een zondag) en 11 september een extra vrije dag terwijl de inwoners van Andalusië op 28 februari hun regionale feestdag vieren. Via deze link kun je alle nationale en regionale feestdagen in Spanje bekijken.

Daarnaast is het ook vaak zo dat de Spanjaarden extra vrije dagen opnemen om een “brug” of “Puente” te slaan. Dat wil zeggen, als een vrije dag bijvoorbeeld op een donderdag of dinsdag valt, dan nemen ze gemakshalve ook de vrijdag of maandag vrij om zo een extra lang weekend te hebben. Het gaat hier dan om vrije dagen die men opneemt en dus in principe van de vakantiedagen afgaan.

Nederland

De Nederlanders hebben in 2018 officieel 11 feestdagen waarvan er 8 vrije werkdagen zijn. Het jaar begint voor de Nederlanders goed op maandag 1 januari met een vrije dag. De eerstvolgende vrije dag is dan Goede Vrijdag 30 maart en de Paasdagen zondag 1 en maandag 2 april. Op vrijdag 27 april viert heel Nederland Koningsdag en op zaterdag 5 mei wordt stilgestaan bij de Bevrijdingsdag. Op donderdag 10 mei viert Nederland Hemelvaartsdag. Op zondag 20 en maandag 21 mei viert heel Nederland Pinksteren, iets wat in Spanje niet gevierd wordt. Daarna duurt het pas weer tot december om op dinsdag 25 en woensdag 26 december Kerstmis te vieren. Bekijk de lijst met nationale feestdagen hier.

Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Goede Vrijdag worden in Nederland wel gezien als officiële feestdagen maar dat wil niet zeggen dat iedereen dan ook een vrije werkdag heeft. Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In de cao of arbeidsovereenkomst staat of iemand vrij is op feestdagen.

België

In België heeft men ook officieel 10 feestdagen waarvan er 8 vrije werkdagen zijn omdat er twee in een weekend vallen. De Belgen beginnen 2018 ook goed met een vrije dag op maandag 1 januari. De eerstkomende feestdag is dan met Pasen op maandag 2 april. De Belgen vieren net zoals in Spanje de Dag van de Arbeid op dinsdag 1 mei. Net zoals in Nederland vieren de Belgen ook Hemelvaart op donderdag 10 mei gevolgd door Pinksteren op maandag 21 mei.

Op zaterdag 21 juli hebben de Belgen een Nationale Feestdag en dus een dag vrij gevolgd maar dit jaar valt deze op een zaterdag. Op woensdag 15 augustus viert België Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, iets wat niet gevierd wordt in Nederland maar wel in Spanje. Op donderdag 1 november vieren de Belgen Allerheiligen gevolgd door zondag 11 november met de Wapenstilstand, geen vrije werkdag dus. De eerstkomende vrije dag is dan weer met Kerstmis op dinsdag 25 december. Bekijk de lijst met nationale feestdagen hier.

Daarnaast heeft België ook nog de Vlaamse feestdag op woensdag 11 juli en de Feestdag van de Franse Gemeenschap op donderdag 27 september en die vande Duitse Gemeenschap op donderdag 15 november. Het is ons niet helemaal duidelijk of dit ook vrije werkdagen zijn.

CONCLUSIE

Op de vrije dagen na van de deelstaten en lokale feestdagen in Spanje, hebben de Spanjaarden officieel net zoveel vrije dagen dan de Nederlanders (die in heel Spanje gelden). Wel lijkt het er op dat de Spanjaarden altijd meer vrij hebben omdat ze sneller geneigd zijn om een “brug” te slaan en extra vrije dagen op te nemen en er op uit te trekken naar de kust, de bergen of de familie in de dorpen.

Aangezien veel vrije dagen in het weekend vallen kan geconcludeerd worden dat de Spanjaarden landelijk gezien 8 officiële vrije werkdagen hebben, net zoals de Nederlanders en Belgen.

Het kan natuurlijk zijn dat wij ons vergissen en dat de vrije dagen niet helemaal kloppen. We hebben alleen gekeken naar de officiële vrije dagen die we gevonden hebben op de websites in de links per land. Daarnaast woont de redactie in Spanje en zijn we meer op de hoogte van de Spaanse feestdagen dan de Nederlandse en Belgische feestdagen. Laat ons weten als er iets niet klopt zodat we de lijst kunnen aanpassen 🙂

Lees het originele artikel en veel meer actueel Spanje nieuws in het Nederlands op www.spanjevandaag.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1671